Upozornenie na zmeny v zákone o spotrebnej dani z liehu a o spotrebnej dani z minerálneho oleja

03.03.2009 Celý región

Najpodstatnejšou zmenou v zákone č. 105/2004 Z. z. je zmena trvalej (viď § 23 ods. 2 písm. c)) prítomnosti správcu dane v liehovarníckom na prítomnosť správcu dane len počas prevádzkovej doby liehovarníckeho závodu, ...
V súvislosti s nadobudnutím účinnosti zákona č. 52/2009 Z. z. , ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 105/2004 Z. z. o spotrebnej dani z liehu a o zmene a doplnení zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení zákona č. 211/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 105/2004 Z. z. “) ku dňu 01.03. 2009 a v súvislosti s nadobudnutím účinnosti zákona č. 53/2009 Z. z.. , ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 98/2004 Z. z. “) taktiež ku dňu 01.03. 2009, Colný úrad Prešov upozorňuje podnikateľské subjekty na najdôležitejšie zmeny v zákone č. 98/2004 Z. z. a v zákone č. 105/2004 Z. z. a na povinnosti subjektov, vyplývajúce z predmetných noviel.

Najpodstatnejšou zmenou v zákone č. 105/2004 Z. z. je zmena trvalej (viď § 23 ods. 2 písm. c)) prítomnosti správcu dane v liehovarníckom na prítomnosť správcu dane len počas prevádzkovej doby liehovarníckeho závodu, resp. manipulácie (príjem, výdaj, výroba alebo spracovanie) s liehom, pričom prevádzkovateľ daňového skladu je povinný poskytnúť zamestnancovi správcu dane nevyhnutnú súčinnosť a primerané podmienky na výkon daňového dozoru. Počas neprítomnosti správcu dane v daňovom sklade (čiže v čase, keď nedochádza k manipulácii s liehom) je colný úrad povinný priestory daňového skladu uzavrieť, a to priložením uzávery colného úradu.
Cieľom tejto zmeny je úspora personálnych, materiálnych a finančných nákladov na výkon daňového dozoru pri príjme, výdaji, výrobe alebo spracovaní liehu v daňovom sklade.

Zníženie administratívnej náročnosti najmä pre prevádzkovateľov lekární a predajcov výživových doplnkov predstavuje doplnenie paragrafu 44 ods. 2. Tieto subjekty už nebudú povinné disponovať povolením colného úradu na predaj spotrebiteľského balenia liehu, ktorý je oslobodený od dane podľa § 7 zákona č. 105/2004 Z. z..

Vypustením odsekov 18 a 19 v paragrafe 44 (zrušením oznamovacích povinností) dochádza k odbremeneniu malých a stredných podnikateľov. Držitelia povolenia na predaj, ktorí predávajú spotrebiteľské balenie liehu v daňovom voľnom obehu už nebudú povinní mesačne predkladať colnému úradu oznámenia o množstve prijatého a vydaného liehu a stave zásob liehu v spotrebiteľskom balení. Naďalej však budú mať povinnosť viesť evidenciu podľa § 44 ods. 12 zákona č. 105/2004 Z. z..

Čo sa týka zákona č. 98/2004 Z. z. , z dôvodu zabránenia zneužívania a obchádzania ustanovenia § 10 ods. 4 zákonodarca sprísnil podmienky, na základe ktorých môže daňový subjekt použiť metyl-ester repky olejnej (MERO) ako pohonnú látku vo vlastných dopravných prostriedkoch. Na základe schválenej novely tak môže urobiť iba ten daňový subjekt, ktorý vykonáva výrobnú činnosť v pôdohospodárskej produkcii a MERO sám vyrobí z vlastných dopestovaných surovín. Správca dane preto dáva do pozornosti túto informáciu predovšetkým tým daňovým subjektom, ktoré používali MERO oslobodené od dane vo vlastných dopravných prostriedkoch podľa doteraz platnej úpravy zákona, a ktoré neboli pestovateľmi predmetných surovín, resp. MERO vyrábali u inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby.

Ďalšou dôležitou zmenou v zákone č. 98/2004 Z. z. je zavedenie nového typu daňového subjektu – výrobca biogénnej látky (nový § 19a). V zmysle uvedeného paragrafového znenia každá právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá vyrába na daňovom území biogénnu látku uvedenú v § 4 ods. 7 písm. a) mimo pozastavenia dane, je povinná požiadať colný úrad o zaradenie do evidencie výrobcov biogénnych látok.
V zmysle § 46d – prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. marca 2009 je povinnosťou právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá k 28. februáru 2009 vyrába biogénnu látku a chce ju vyrábať aj po 1. marci 2009, požiadať o zaradenie do evidencie výrobcov biogénnej látky v termíne do 31. marca 2009.

Správca dane zároveň upozorňuje podnikateľskú verejnosť na ďalšie zmeny, ktoré sa dotýkajú oboch zákonov, t. j. zákona č. 98/2004 Z. z. a zákona č.105/2004 Z. z.. :
• na novelizované ustanovenie paragrafu, ktorý pojednáva o inštitúte „oprávnený príjemca“, kde sa sprísňujú podmienky pre právnickú osobu alebo fyzickú osobu, ktorá chce byť oprávneným príjemcom. Žiadateľ, ktorý chce byť opakovaným oprávneným príjemcom, bude musieť pred vydaním povolenia zložiť zábezpeku na daň vo výške dane pripadajúcej na množstvo predmetu dane, ktoré predpokladá prijať v priebehu dvoch po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov (doteraz postačovalo zloženie zábezpeky na daň vo výške pripadajúcej na predpokladané mesačné množstvo predmetu dane, ktorý sa má prijať).
V tejto súvislosti je potrebné upozorniť na znenie prechodných ustanovení k úpravám účinným od 1. marca 2009, kde opakovaní oprávnení príjemcovia, ktorým colný úrad vydal osvedčenie o registrácii v znení účinnom do 28. februára 2009, sú povinní do 30. apríla 2009 zložiť zábezpeku na daň vo výške dane pripadajúcej na množstvo predmetu dane, ktoré predpokladajú prijať v priebehu dvoch po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov,

• ďalšou zmenou, od ktorej sa očakáva znižovanie dopadov hospodárskej krízy je zavedenie možnosti pre prevádzkovateľa daňového skladu a užívateľský podnik (po splnení zákonom stanovených podmienok) zníženia zábezpeky na daň pri preprave predmetu dane v pozastavení dane a pri preprave predmetu dane oslobodeného od dane jednak na daňovom území a jednak na území únie,

• zákonodarca upravil podmienky doplnenia zábezpeky na daň v prípade, ak daň pripadajúca na množstvo predmetu dane uvedeného do daňového voľného obehu za predchádzajúci kalendárny mesiac je vyššia o viac ako 20% ako zložená zábezpeka na daň. Daňové subjekty budú musieť zábezpeku na daň doplniť o sumu, ktorá presiahne zloženú zábezpeku na daň a to najneskôr do 25. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom daň presiahla zloženú zábezpeku na daň.

Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región